lauantai 20. kesäkuuta 2015

Erilainen juhannus 19.6

Hugolla todettiin haimatulehdus! Koiralla ikää nyt 12 vee, 6kk ja 16 päivää. =)

Nää on aina sellanen lekanisku päähän, kun tajuaa, että noi koirulit ei olekkaan täällä meidän kanssa ikuisesti! Ja oikeesti tiiäthän sä sen, mutta et ajattele sitä joka päivä - eikä olisi järkevääkään elää menettämisen pelossa jatkuvasti. Mutta nyt sitä väistämättä miettii vähän väliä... itkuakin on tirautettu sen vuoksi! Mutta täytyy löytää keino elää päivä kerrallaan ja nauttia jokaisesta jäljellä olevasta yhteisestä hetkestä! *itku!*

                                                **************************

Keskiviikko-illalla käytiin pitkästä aikaa metsälenkillä niin, että kaikki hörpötteli irti. Ollaan vähän vältelty tota metsää punkkien takia..

Hugo tohotteli siellä omiaan, jäi porukasta välillä liikaa - nenästään kiinni. Aina kyllä vahditaan kovin, kun ei kuule enään kunnolla ja ettei vaan syö tuolla mitään ei sallittua. Heinää natosteli...

Torstai-aamuna taisin tokaista, että Hugo ei vaikuta omalta itseltään ja se oksensikin sitten aamuruuan noin tunnin puolentoista kuluttua syömisestä. Aattelin että no, näitä tulee ja menee...

Oli Hippiksen viikkotreenipäivä ja siinä samalla kun Hesaan ajeltiin oli ajatus käydä Ikeassa. Pyysin siis mutsin meille ruokkiman poikia ajallaan ja vähän seuraamaan Hugoa. Ruokki puoli kolmen maissa ja Hugo oli oksentanut 4 maissa..

Mä tulin himaan noin puoli kahdeksan aikaan ja matoissa näkyin jälkiä 5 oksennuksista. Koira näytti jo kovin huonovointiselta! Huoli kasvoi...

Juottelin sille Convalesence Support vellillä ja energiakeeliäkin annoin, mikään ei pysynyt sisällä... Yöllä oksenteli useampaan otteeseen! Ja loppujen lopuksi ei suostunut juomaan eikä syömään mitään!

Perjantaina aamuna soitin Saarelle ja sanoinvat, että soita 12 jälkeen uudestaan kun ovat maatilakeikoilla.
Välissä soittelin yhteen jos toiseen eläinlääkäriin ja mihinkään ei tuntunut pääsevän! On niissä pyhäpäivinä ruuhkaa.
12 soitin taas Saarelle ja vastaus oli - tuli hätätapaus, soita klo 14.00 jälkeen. Mulle riitti! Selvis et Mevet on auki, soitin sinne ja sanoivat että lähtekää vaan tulemaan! Oltiin siellä joskus klo 13.00. Hugo ei nyt ollut enään oksennellut (ei kyllä ollut mitä oksentaakaan), oli juonut ainoastaan vähän tonnikalavettä.

Reilu tunti jouduttiin ootella ennen kuin päästiin vastaanotolle ja iloksi saimme todeta, että päivystävä eläinlääkäri oli Tammisen Tuire! Hoitanut poikia paljon Mäntsälässä!

Tuire tutki koiraa ja totesi sen heti olevan aivan kuiva. Puristeli mahaa, Hugo ähki... Sanoi myös, että ei ole ikinä nähnyt koiraa noin apaattisena ja haluaa ottaa haimatulehduksen pikatestin.
Onni oli tuttu ell!
Verikoe siis ja sen jälkeen Hugo tiputukseen. Pari tuntia oltiin tipassa (ennen kotiinlähtö loppu laitettiin nahan alle niskaan) ja kun verikokeen tulokset tulivat ei ollut epäilystäkään etteikö kyseessä ollut haimatulehdus! Arvot paukku yli tuhatta ja en nyt muista oliko viitearvot jopa vain kymmeniä. Sappiarvoissa oli myös häikkää ja maksa-arvot koholla niinikään!

Tuire höpötteli jotain, mutta mä en sisäistänyt mitään - itku tuli... Sit kun jäätiin taas Hugon kanssa huoneeseen kahden, googletin haimatuksesta ja olo ehkä hiukan helpottui..
Siitä voi parantua täysin ja se ei ikinä välttämättä uusi, mutta voi uusia, voi kroonistua..aiheuttaa diabeteksen jne.. usein tulehduksen aiheuttaja jää löytymättä, mutta Hugon sappiarvojen ollessa koholla se menee vielä tiistaina Mevettiin jatkotukimuksiin.

Otetaan uusi verikoe ja ultrataan sappirakko sekä maksa. Peukut pystyyn, että sieltä ei löydy mitään kasvainta - se voi siis olla yksi aiheuttaja tällaiselle. Myös sappikivet..

Maksa-arvojen ollessa koholla ihna mitä tahansa lääkitsytä ei voi antaa. Hugo sai siellä pahoinvoinniestolääkkeen pistksena sekä kipulääkkeena opiaattia. Meni aivan sekaisin! Tiota opiaattia tai toista tarvittavaa lääkettä Litalgiia ei heillä ole mukaan antaa joten la aamuna apteekkiin. Onneksi Mäntsälän apteekki oli auki la 10-14!! Ei tarvinnut näitäkin lähteä jostain metsästämään. Otin Hugole vain Litalginin, kun näi muistelin,että puhuimme, koska toi Tramal on niin ärtsy opiaatti.

Nyt on sunnuntai klo 11.12 - Hugo ei ole oksennellut ja on saanut eilisestä saakka jo ruokaakin. Jos olisi oksentanut olisi välittömästi pitänyt lähteä tiputukseen! Olo on mieletsäni sillä kyllä kohentunut. Toki on siis kipulääkettä saanut ja Antepsinia myös. Välillä sen käytös näyttää siltä että jotain makuja suuhun jostain nousee.. Eilen itse uskalsin jopa juoda kaksi sidukkaa saunassa käynnin yhteydessä - sellanen juhannus! =)

Pe illalla teki opiaattipäissään pikkiriikkiset keltaiset istumakakat takapihalle. Keltaisuus kertoo siis haiman toiminnan häiriöstä. Tänään taisi aamulla tehdä ekat normikakat.

Hugolle aloitettiin heti uusi ruokavalio! On äärimmäisen tärkeää että ei saa rasvaa juuri lainkaan! Hills'n I/D Low Fat on nyt ruoka toistaiseksi.

Nyt siis sitten jännätään kuinka käy! Toivottavasti koira toipuu ja ultrakaan ei paljasta mitään ikävää!


 Parisen tuntia viettiin huoneen lattialla! Onneksi Hugolla oli BOT mukana ja Markon käskin tuoda mulle autosta toppaliivin peitoksi! Marko odotteli valatosan ajasta autossa...
 Lauantaina Hugopoika jo osallistui tuttuun tapaan ruanlaittoon... Se kumpuaa jostain niin syvältä!

 
 Tämä on se oikeampi tapa viettää aika nyt!

***********************************************

Ja vaikka koiran toipuminen ja koiran terveys on tärkeys nro 1, väkisin tässä miettii varattua reissua jolle pitäisi pystyä lähtemään ensi lauantaina. Jyväskylä karsinnat ja siitä Lappiin, Norjaan jne. 2 vkon reissu. Toivottavasti Hugo kykenee lähtemään ja ylipäätään päästään lähtemään! Fakta kuitenkin on se, että tuo koira ei siellä pitkiä lenkkejä kävele - saisi opetella matkustamaan repussa. =) Täytyisi myös selvittää eläinlääkärit tarkasti, että jos jotain tulee saa koiran kiiresti tiputukseen..
En mä nimittäin pysty sitä kenellekkään hoitoon jättämään ja olemaan vielä enemmän huolissani miten se pärjää! Mä jossain tuhansien kilsojen päässä - jolloin kotiin tuloonkin menisi aikaa lähes vuorokausi!

Toinen stressinaihe on raha.. plaah! Loma vasta edessä....
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti